2013
Tillverkning

En husbil består av två delar – chassit och karossen. Chassit kommer från Mercedes eller Fiat. Karossen bygger vi själva. Det är det som gör oss så unika. Vi är den ende leverantören som har kontrollen över hela produktionskedjan. Det är därför vi har blivit kända för att Nordichusbilen klarar det nordiska klimatet. Först när kunden har lagt sin beställning och vi vet exakt hur bilen ska se ut och vilken eventuell extrautrustning den ska ha beställer vi själva chassit från bilfabriken. När chassit kommer till oss ligger en klar arbetsorder färdig som noga beskriver hur bilen ska byggas. Då sätter arbetet igång.


Det börjar ute i snickeriet där inredningen byggs upp. 
– Vi använder oss av teak, i Nordic Exclusive ljus ek. Det är träslag som är stilrena och gedigna, säger Torbjörn Magnusson som är utbildad möbelsnickare. Torbjörn bygger allt från grunden, dörrar, luckor och skåp. Fräser lister och laminerar skivan till pentrybordet. Ramarna till luckorna konturfräses och sätts ihop med en centrumtapp för att de ska hålla passformen. Allt sker med största precision. Passformen måste vara exakt där skåpet möter listen. I den andra delen av verkstaden har bakstycket till förarhytten skurits upp. Gummiplattor under bilen tillsammans med aluminiumprofiler och en gummidamask mellan bilen och bodelen gör att karossen inte påverkas av stötar från chassit. 

Samtidigt startar arbetet med att bygga sidorna till karossen. Det är en gedigen konstruktion med isolering som håller värmen inne och kylan ute. Utsidan kläds med glasfiber armerad plast. Golv, tak och gavlar görs enligt samma princip och när det är klart sätts allt samman till en färdig kaross. Golven slipas och spacklas och sedan dras elen, gasolen kommer på plats, värme- och vattenledningarna dras in. Toaletten och duschen förses med våtrumsmatta och våtrumstapet. Därefter monteras alla handgjorda skåp, garderober, hyllor, soffor, bord, fönster, köksinredning, kylskåp och allt annat som gör husbilen ombonad och trivsam. 

När allt är på plats gås hela husbilen igenom enligt en checklista och allt kontrolleras så det fungerar. Sista anhalten är serviceverkstaden där servicekillarna går igenom allting en gång till. Här monteras också tillbehör som AC, mikrovågsugnar med mera. Till slut kommer kunden och hämtar bilen och tillsammans med säljavdelningen sker en genomgång av alla funktioner och samtidigt får man en bekräftelse på att allt fungerar. Då har det gått ungefär fem veckor sedan arbetet med husbilen startade. 

Givetvis är alla välkomna till oss för att se hur en Nordic husbil byggs ihop och se hur alla funktionerna fungerar bra vintertid.

Skriv ut E-post